Головна - Життєві історії - Ганна спекла яблучну шарлотку і вирушила до сусіда, з важливою справою. Сусід прийняв привітно, накрив стіл і почали розмовляти. Ганна розповіла про проблему з дочкою. – Ви не могли б придивитися за моєю донькою ввечері? На яку таку роботу вона ходить і чим займається? Я дуже переживаю, – підсумувала Ганна. Жінка показала йому дві фотографії Марини. – Ось подивіться, це вона. Зможете допомогти? – сказала жінка. Сусід подивився на фото і застиг від несподіванки. – Ганно Анатолівно, ви повинні дещо дізатися про доньку, – тихо сказав сусід. Ганна вислухала його і сльози покотилися з її очей

Ганна спекла яблучну шарлотку і вирушила до сусіда, з важливою справою. Сусід прийняв привітно, накрив стіл і почали розмовляти. Ганна розповіла про проблему з дочкою. – Ви не могли б придивитися за моєю донькою ввечері? На яку таку роботу вона ходить і чим займається? Я дуже переживаю, – підсумувала Ганна. Жінка показала йому дві фотографії Марини. – Ось подивіться, це вона. Зможете допомогти? – сказала жінка. Сусід подивився на фото і застиг від несподіванки. – Ганно Анатолівно, ви повинні дещо дізатися про доньку, – тихо сказав сусід. Ганна вислухала його і сльози покотилися з її очей

Стрілка годинника наближалася до десятої вечора, коли пролунав дзвінок у двері. Анна Анатоліївна, здивована пізнім візитом непроханого гостя, відчинила двері і побачила свого онука Дениску з маленькою старою валізкою в руках. Обличчя хлопчика було трохи схвильоване.

– Що сталося, онучку?! – Вигукнула бабуся, а в коридорі з’явився дід Михайло з газетою в руці.

Літня пара, що вийшла на пенсію, жила спокійним розміреним життям. У дочки своя сім’я, а вони обоє дуже любили онука, часто забирали його на вихідні, і він був для них як маленький синок, про якого раніше мріяли.

Життя у дочки з чоловіком складалося благополучно. Ганна Анатоліївна завжди вважала, що дочка Марина вдало вийшла заміж, і вони із зятем Юрієм живуть дружно, виховують сина. Але цього вечора все змінилося.

Денис увійшов до кімнати, обійняв діда з бабусею і раптом заявив, що хоче жити з ними.

– Мама з татом йдуть кудись увесь час, а я вдома один.

– Куди йдуть? – суворо запитав дідусь.

– Не знаю, на якусь роботу. Я почав чистити шкільну форму, а у мене два гудзики відірвалися. Бабуся, пришиєш?

Дід Михайло, насупивши брови, спитав, чи не сваряться батьки, але хлопчик сказав, що ні. Просто мало розмовляють один з одним, не перевіряють його уроки та до школи більше не відводять.

– А як ти до нас доїхав? – схвильовано запитала бабуся.

– На автобусі. Я ж знаю вашу зупинку. Я мамі з татом записку залишив, що я у вас, а двері зачинив.

Бабуся з дідусем швидко нагодували дитину та поклали спати. Анна Анатоліївна зайнялася його формою, дід здивовано сидів поруч і міркував:

– Нічого не розумію! Ну навіть якщо Юрій підробляє ночами, то наша куди йде, лишивши дитину?

Вони спробували додзвонитися їм, але обидва телефони було відключено. Михайло надіслав повідомлення, щоб терміново передзвонили.

А вранці, так і не дочекавшись дзвінків, Ганна Анатоліївна відвела онука до школи і пішла до дочки. Марина була вдома, сиділа перед дзеркалом і вкладала феном волосся, збираючись на роботу.

– Що відбувається, Марино? – суворо запитала мати. – Куди ви йдете ночами, залишаючи Дениска одного?

– Працюємо, мамо, нам гроші потрібні. Квартирка ця мала стала. Заробляємо, щоб у дитини хоча б своя спальня була.

-І де ж ви працюєте, якщо не секрет? – не здавалася Ганна Анатоліївна.

І почула у відповідь: на будівництві, а що? Вона зрозуміла, що це сарказм. Дочка не хотіла з нею ділитися, і це заводило бідну жінку в глухий кут. Значить, все ще гірше, ніж можна собі уявити.

Марина була вродлива. Струнка, витончена, вона завжди викликала захоплення у оточуючих. Але зараз її краса в’янула. Обличчя змарніло, очі втомлені. Ось тільки розкішне волосся так і залишилося хвилястим, густим і блискучим.

– Поглянь на себе, дочко, – тремтячим голосом сказала Ганна Анатоліївна. – Вигляд втомлений, схудла вся. А Юрій де?

Марина лише знизала плечима:

– З нічної роботи ще не повернувся, а може, на основну пішов.

Мати почала вимовляти дочку, що вони зовсім не приділяють уваги Денису, дитина росте, як травинка в полі. На що Марина різко відповіла:

– Мама! Якщо хочете, можете забрати онука до себе на якийсь час і дати нам можливість спокійно підзаробити.

Ганні Анатоліївні не сподобалися слова доньки, а тим паче її тон. Провівши Марину до зупинки і намагаючись навчити її, вона запропонувала зробити обмін їх двох двохкімнатних квартир на трьох і однокімнатну квартиру з доплатою. Гроші вони з батьком знайдуть.

– Так, у старобудовах на околиці. Дякую мамо. Ми будинок хочемо, розумієш? Як у всіх нормальних людей. А за доплату дякую. Стане в нагоді при покупці.

Марина була досить різкою у розмові, а сказати матері, де вона працює, так і відмовилася.

Але Ганна Анатоліївна вирішила все з’ясувати остаточно. Де працює ночами зять, було не так важливо. Багато чоловіків підробляють, зрештою. А ось Марина, її втомлений вигляд, її роздратованість і Денис, залишений вдома один, не могли не хвилювати її.

По сусідству з ними жив молодий чоловік, який нещодавно переїхав у квартиру навпроти. Завжди дуже люб’язний, балакучий. Допоміг їм із чоловіком вибрати та встановити посудомийну машину.

І жінка вирішила звернутися до нього по допомогу. Спекла пиріг і прийшла увечері в гості. Він прийняв привітно, накрив стіл до чаю, поклали по шматку пирога і розмовляли.

Ганна Анатоліївна розповіла про свою проблему, занепокоєння за дочку та онука.

– Так, я зустрів його вчора пізно ввечері. Разом від зупинки до будинку дійшли. Сказав, що мами з татом немає вдома, а він до вас прямує.

– Ось! Ви не могли б простежити за моєю донькою ввечері? На яку таку роботу вона ходить і чим займається ночами? Я дуже переживаю.

Жінка показала йому дві фотографії Марини крупним планом.

– Ось подивіться, це вона. Ви впізнаєте її, а адресу я вам повідомлю. Зможете мені допомогти?

Сусід подивився на фото та змінився на обличчі. Зрозуміло, що він її вже впізнав!

– Що? Ви знайомі? – Запитала жінка нетерпляче.

– Ні, але я достеменно знаю, де вона підробляє. У нічному клубі танцює ваша дочка. Публіку розважає. Вона там на провідних ролях. Я буваю там іноді із друзями.

Мати застигла!

– Ви серйозно? Ви точно її там бачили?

– Так…

Це було здивування для матері. Її дочка, молода, освічена жінка, менеджер відділу, цілком забезпечена, займається такою справою, щоб накопичити грошей на покращення житлових умов, нехтуючи турботою про сина!?

Як з’ясувалося пізніше, Юрій у цьому ж клубі охоронцем працює і за дружиною наглядає!

Після цих одкровень Ганна Анатоліївна злягла. І за онуком не змогла до ладу доглядати. Все лягло на плечі дідуся Михайла.

А у Марини з Юрієм трохи до розлучення не дійшло на ґрунті постійних ревнощів, сімейних сварок та втоми.

Вони вирішили поділити між собою накопичені гроші, квартиру, майно і, лишивши свого сина на людей похилого віку, розлетітися в різні боки.

Довелося батькам втрутитися.

– Себе не шкодуєте, про хлопця подумайте! Ми не вічні, та батька з матір’ю йому ніхто не замінить!

Допомогли вони дітям. Обміняли свою двокімнатну на однокімнатну. Молоді свою двохкімнатну квартиру продали, плюс накопичення. І купили нарешті будинок.

Лише Денис не захотів переїжджати до батьків.

– Я бабусі з дідусем потрібніший, – заявив він.

Довелося хлопчика вмовляти. Марина пообіцяла, що ніколи не залишатиме його одного. А батько сказав синові:

– Ти нам теж потрібен, синку. То були тимчасові труднощі. Ось побачиш, тепер усе налагодиться. А до бабусі Ані з дідусем Михайлом їздитимеш, коли захочеш.

І нарешті усі зітхнули спокійно. Сім’ю вдалося зберегти, і життя налагодилося. Бабусю з дідусем до санаторію відправили, щоб зміцнили здоров’я.

Іноді життя робить круті віражі. Але потрібно вчасно зупинитися і зійти з дистанції, щоб ці віражі не зруйнували сімейне життя. Сім’я – це найцінніше, чим треба дорожити у цьому житті…

Plitkarka

Повернутись вверх