Головна - Життєві історії - Володимир приготував олів’є, накрутив голубців, запік качку. Аякже ж?! Сьогодні його син  приведе наречену, знайомитися. Чоловік накрив стіл як вмів, звісно, до його Тетяни йому далеко, але що поробиш – її вже немає. – Ну що, наче все готово, – сказав Володимир оглянувши стіл і набрав до сина. Стас сказав, що буде за годину. Володимир одягнув сорочку, накинув піджак і став чекати. Пролунав дзвінок у двері, Володимир вийшов в коридор, відкрив двері. – Тату, знайомся це моя наречена Ліля, – з порогу сказав Стас. – Це я бачу! А поряд хто? – сказав Володимир і застиг від здивування

Володимир приготував олів’є, накрутив голубців, запік качку. Аякже ж?! Сьогодні його син  приведе наречену, знайомитися. Чоловік накрив стіл як вмів, звісно, до його Тетяни йому далеко, але що поробиш – її вже немає. – Ну що, наче все готово, – сказав Володимир оглянувши стіл і набрав до сина. Стас сказав, що буде за годину. Володимир одягнув сорочку, накинув піджак і став чекати. Пролунав дзвінок у двері, Володимир вийшов в коридор, відкрив двері. – Тату, знайомся це моя наречена Ліля, – з порогу сказав Стас. – Це я бачу! А поряд хто? – сказав Володимир і застиг від здивування

Володимир другий день не міг відійти від розмови із сином.

– Тату, я одружуся. Завтра приведу наречену, познайомлю вас із нею. Ліля дуже гарна.

Ці слова для чоловіка були як сніг на голову. Він вважав, що його Стас ще молодий. Та й часу минуло не так багато після відходу його матері. Вони з Тетяною двадцять п’ять років прожили душа в душу. Мріяли і про доньку – красуню, але недуга не дозволила дружині завагітніти. Тож Стас був їм і за доньку, і за сина.

Нинішня молодь не поспішає одружуватися. Спочатку їм треба досягти кар’єрного зростання, потім все інше. У сусідів два сини, яким уже за тридцять, а дружинами обзаводитися не поспішають.

А Стас лише отримав диплом, ще на роботу не влаштувався, а вже збирається одружитися.

– Що ж приводь, подивимося, що за краля така, що тобі так сподобалася.

Володимир не сильний був у кулінарії, він завжди поступався дружині місцем на кухні, Тетяна була ас, готувала так, що вони з сином облизували пальчики.

Стіл накрив по-чоловічому, без жодних витонченостей. На десерт купив у магазині торт.

Коли відчинилися двері, і на порозі стояли троє гостей, Володимир ледве на ногах втримався, дякуючи косяку, втримав його.

– Знайомся, тату, це моя Ліля та син Андрій.

Чекав наречену сина, але навіть припустити не міг, що вона має вже дитину.

За вечерею більше часу намагався відмовчуватися, не втримався, коли Стас сказав:

– Тату, ми подумали та вирішили, що Ліля завтра переїдуть до нас. Нам важко без господині. Вона і біля плити стоятиме, і все по дому робитиме. Трохи допоможе тобі.

– Хто вам сказав, що мені треба допомога? Ви вирішили, а зі мною радитись не треба?

– Ми ж думали, що це для тебе легше?

Володимир одразу встав з-за столу і пішов на кухню. Усередині все вирувало. В цей час майбутня невістка принесла брудний посуд, щоб помити в раковині, поки Стас грав із Андрійком.

– Чим же ти обкрутила мого сина? Вирішила зіпсувати йому життя. Я ж бачу, що набагато старша за нього.

– До чого тут вік, ми любимо одне одного.

– На квартиру мабуть зазіхнулася? Знай, цього ніколи не буде, це моя квартира.

Вирішив, що після відходу нареченої серйозно поговорить із сином. Але події почали розвиватися за іншим сценарієм.

– Пробач, тату, але сьогодні я вдома ночувати не буду. Ми до весілля поживемо на орендованій квартирі.

– А на хвилину затриматись можеш? Нехай твоя благовірна почекає надворі, мені з тобою треба серйозно поговорити.

Ліля з хлопчиком вийшли. Стас чекав розмову з батьком, тому весь напружився.

– Слухаю, тільки коротко.

– На скільки ж років старша за тебе твоя наречена?

– Це дуже важливо? – Батько кивнув головою. – На п’ять, їй двадцять сім. Ліля була одружена. Зараз розлучена. Я з нею зустрічаюсь майже п’ять років, що навчався в університеті, вона там старшим викладачем працює. Андрійко – мій син.

– Не сміши, була заміжня, і в неї син від тебе.

– Тату, довга історія. Буде час, розповім, – Стас зник у дверях.

Володимир здивувався ще більше. Вже й онук є, ось це так. Ніколи і в думках у нього не було, що буде, як жінка – пліткарка збирати чутки про майбутню невістку.

Друзі Стаса виявилися говіркішими.

– Дядьку Володя, розуміємо, що у вас така біда, не стало Тетяни Михайлівни. Але Стас справді зустрічається з Лілею давно. Вона була одружена з професором, якому за сімдесят. Як тільки вона народила сина, всі знали, що його батьком буде наш друг. Так і сталося.

– Ви що, тести робили?

– Кажуть, Ліля Василівна робила. Сама вона з села. Закінчила цей університет, тільки Григорій Валентинович залишив її на кафедрі, а потім одружився з нею. Після народження хлопчика виставив її і розлучився. Тепер вона живе на орендованій квартирі.

Новини не полегшили душу Володимира. Виходить він упустив сина, не додивися. Все сподівався, що спеціалісти можуть допомогти його Тетяні, про сина зовсім забув.

– Він, негідник, не про слабу матір думав, а розважався з жінкою в ліжку, – думав Володимир.

До вечора все ж таки вирішив зателефонувати синові.

– Що ж, якщо це мій рідний онук, приходьте, живіть. Тільки для моєї більшої впевненості покажіть папірець.

Стас з Лілею та сином переїхали до батька. Ось тільки папірець, який хотів бачити Володимир, десь загубився.

– Батьку, повір, я сам читав, може, професор, її колишній чоловік, знайшов і сховав, тільки Лілі цей тест давно на очі не попадався.

З онуком дід потоваришував, ось тільки схожості поки що ні з сином, ні з собою не бачить. Це йому вже неважливо, аби Стасу було добре.

Plitkarka

Повернутись вверх