Головна - Життєві історії - Ніна прокинулася рано, приготувала сніданок, нагодувала доньку. – Добре, що сьогодні неділя, – подумала жінка. – Хоч відпочину трохи. Ближче до обіду пролунав дзвінок у двері. Ніна відкрила і побачила на порозі свого колегу по роботі Віктора. – Що сталося? Ти що тут робиш? – здивувалася вона. Чоловік стояв і посміхався, тримаючи в руках кастрюльку, загорнуту у маленьку дитячу ковдру. – Ось, це тобі! – Віктор передав кастрюльку жінці. Ніна акуратно взяла її, відкрила кришку і застигла від несподіванки

Ніна прокинулася рано, приготувала сніданок, нагодувала доньку. – Добре, що сьогодні неділя, – подумала жінка. – Хоч відпочину трохи. Ближче до обіду пролунав дзвінок у двері. Ніна відкрила і побачила на порозі свого колегу по роботі Віктора. – Що сталося? Ти що тут робиш? – здивувалася вона. Чоловік стояв і посміхався, тримаючи в руках кастрюльку, загорнуту у маленьку дитячу ковдру. – Ось, це тобі! – Віктор передав кастрюльку жінці. Ніна акуратно взяла її, відкрила кришку і застигла від несподіванки

-Мамо, а як ти зрозуміла, що тато саме твій чоловік? – Запитала Надя, злизуючи з ложки вишневе варення. Вони сиділи за маленьким столом, під розлогим деревом на своїй маленькій ділянці, що була недалеко від міста. Спекотний літній день потихеньку йшов геть, поступаючись прохолодній ночі.

-А ти часом не закохалася, дочко? – Запитала Ніна Миколаївна, мати дівчини, наливаючи їй гарячий чай у чашку з тонкої порцеляни. -І хто він? Я його знаю?

-Павло з п’ятого поверху, – почервонівши відповіла Надя.

-Серйозно? Як я рада! А що він? – Мати поклала на тарілку дочки бутерброд.

-Вчора зізнався мені в коханні, – дівчина притиснула долоні до червоненьких щічок, і ти не відповіла на моє запитання, як дізнатися, що чоловік підходить тобі?

Ніна Миколаївна не відповіла, дивлячись у далечінь, згадувала далекий 2001 рік. Тяжкий був рік. Один за одним пішли з життя батьки, обидва через недугу. Чоловік, тоді ще молоденької Ніночки, вирушив із друзями на рибалку і не повернувся, його не стало. Дівчина залишилася з трирічною Надійкою одна.

Грошей дуже не вистачало, Ніна економила на всьому: купувала в магазині картоплю поштучно, зашивала дірки на колготках, їла тільки те, що залишиться після дочки, на ній вона не економила. Скинула багато, постарішала сильно. Повз дзеркала пробігала бігом, щоб не бачити в них своє відображення.

А тут Віктор, колега по роботі почав надавати знаки уваги, шоколадками пригощав, на побачення запрошував, цілий рік залицявся, і Ніна наважилася запросити його в гості.

-Ну, що дівчата, не сумуєте без мене? – пролунав веселий голос чоловіка Ніни.

-Тато приїхав! – Надя зіскочила зі стільця і повисла на шиї батька.

-Полегше! – Чоловік ніжно відсторонив від себе дівчину і поцілував у щоку. По роботі він часто їхав у тривалі відрядження, добре забезпечуючи сім’ю і дуже сумував за своїми дівчатками.

-Про що шепочетесь? -Запитав він, сідаючи біля столу.

– Надійка запитує, як зрозуміти, що люди підходять один до одного, – пояснила Ніна, заповнюючи його тарілку смакотами.

-Ось, наприклад, ви з мамою, як це зрозуміли? – Запитала дочка.

Віктор зосереджено жував і згадував.

На перше побачення він прийшов із квітами, тортом та м’якою іграшкою для Наді. Радісна Ніна вибігла з кімнати на кухню, накриваючи на стіл, принесла чашки, тонко накришену ковбасу, прикрашену млявими листочками петрушки, вибачилася, що в будинку немає цукру, забула купити.

Скориставшись тим, що господиня перевдягала дитину, він заглянув на кухню, холодильник був вимкнений з розетки, в шафках пусто.

– Ось я не розумний! Як я раніше не здогадався, – посварився сам на себе хлопець і повернувся в кімнату, на поклик Ніни. До ковбаси він не доторкнувся, випив чаю, пограв із Надійкою і пішов.

-Тату-тобі чаю налити? – зупинила його спогади дочка.

-Сиди, дочко, я сам, – Віктор потягнувся до чайника.

Ніна дивилася на чоловіка, на його сильні руки, широкі плечі та хвиля ніжності заповнювала її, переконуючи пурхати метеликів у неї всередині.

Вона думала, що він не прийде. Запереживав, не сподобалося. Та й хто б на його місці вчинив інакше? Кому потрібна жінка з маленькою дитиною на руках та купою проблем? Наступного дня це була неділя, ближче до обіду пролунав дзвінок у двері. Здивована Ніна, яка нікого не чекала, побачила за дверима Віктора. У руках він тримав кастрюльку, загорнуту у маленьку дитячу ковдру.

-Привіт, дівчата, не чекали? – спитав хлопець, переступаючи через поріг. – А я тут плов приготував, правда не знаю, смачно чи ні. Потрібен дегустатор. Спробуєш? 

Ніна кивнула.

Потім вони сиділи на кухні і Ніні здавалося, що плову так багато, і він, як у казці про горщик ніколи не скінчиться. А ще в ньому було м’ясо, багато м’яса – недозволена розкіш для дівчини.

-Смачно? – Запитав Віктор.

-Дуже! – Відповіла Ніна.

-А я завтра борщу принесу! Треба тобі все спробувати, що я вмію готувати, бо ніхто мені правду не скаже, смачно чи ні.

Віктор знав, що горда Ніна ніколи не візьме в нього гроші чи продукти, може й виставити, але йому дуже хотілося просто допомогти їм.

– Мамо, тату, – ну що ви мовчите? Ви не відповіли на моє запитання!

-Ти відчуєш це душею, дочко, – відповів Віктор.

– І пловом, – підказала мама і вони весело розсміялися.

Надія здивовано дивилася на них, тонкий місяць сяяв у небі, а над столом стелилася, вилася, обвивала людей тонка, ніжна завіса любові.

Plitkarka

Повернутись вверх