Головна - Життєві історії - Олена прасувала одяг, коли в двері подзвонили. Жінка вимкнула праску і пішла відкривати. На порозі стояла колишня свекруха, яку Олена не бачила вже три роки. – Внуків надумали побачити? – здивувалася Олена такому несподіваному візиту. – Так. Але це не все, ще в мене діло до тебе є. І не одне, – раптом сказала свекруха. – Ось як. Ну, давайте послухаю, – байдуже сказала невістка. Олена уважно вислухала свекруху і застигла. – І вам не соромно таке пропонувати?! – тільки й вигукнула вона, здивувавшись такій пропозиції

Олена прасувала одяг, коли в двері подзвонили. Жінка вимкнула праску і пішла відкривати. На порозі стояла колишня свекруха, яку Олена не бачила вже три роки. – Внуків надумали побачити? – здивувалася Олена такому несподіваному візиту. – Так. Але це не все, ще в мене діло до тебе є. І не одне, – раптом сказала свекруха. – Ось як. Ну, давайте послухаю, – байдуже сказала невістка. Олена уважно вислухала свекруху і застигла. – І вам не соромно таке пропонувати?! – тільки й вигукнула вона, здивувавшись такій пропозиції

– Мені набридли постійні візити твоєї матері. Без попередження, без причини. Ти за двері, вона у двері. Кожен день, – висловлювала своє невдоволення чоловіку Олена.

– Олена, вона ж тобі допомагає, – спробував пояснити Михайло.

– Та вона тільки й дивиться, щоб я по телефону не розмовляла з чоловіками. Так, ще щоб у будинок його не привела. Вона мені сама це заявила. Якого чоловіка? Якого? – розводила руками дружина.

– Ну, не ображайся на неї. Зрештою, це вона нам квартиру купила. Адже ти не погодилася свою продати. Тож має право, – сказав Михайло.

– Натомість ми ту квартиру здаємо. Михайле, на твою зарплату не розбіжишся. Щоб ми зараз робили? – навела вона аргументи.

– Ну я знайшов би підробіток.

– Ось! Би! А зараз ти не хочеш знайти підробіток? Я сиділа з дітьми. Добре, що в садок пішли. Працюю в Інтернеті. А твоя мама постійно довкола мене ходить і заважає працювати. Я там, чи бачите, чоловіків шукаю, а їй слідкувати треба. Вона не допомагає, а заважає. Просто крутиться без діла. Скажи їй, щоби не приходила. Моїх слів вона не розуміє. І ключ у неї забери. Діти в садочку. Вона їх не відводить, не приводить. Що їй тут робити?

– Як я скажу. Вона ж мама, – розвів руками Михайло.

– Мені це набридло. Або ти щось робиш, або ми розлучаємося. Це наша родина. Мама може прийти в гості, але не щодня. Чому вона до свого брата не ходить?

– Я спробую. А брат тут ні до чого, у нього просто квартири ще немає.

– Спробуй. І на підробіток спробуй влаштуватися, чи роботу зміни. Близнюків наших одягати треба. Вони швидко ростуть.

Минуло ще два тижні. Олена вийшла на роботу. Вечорами працювала в Інтернеті. Добре, що тепер вона не бачила свекруху. Зате у вихідні, рано вранці двері відчинялися, вона приходили. Олені доводилося вставати. Вона робила прибирання, готувала, займалася з малюками. А син та мати сиділи біля телевізора – спілкувалися.

– Ну що? Відпочив? – Запитала його ввечері Олена.

– Так, – задоволено простяг Михайло.

– А я? – раптом запитала дружина.

– Що ти? – не зрозумів чоловік.

– Як ти думаєш, я відпочила? – запитала Олена.

– Так вихідні ж. Відпочивай. Хто тобі не дає?

– Мене напружує присутність твоєї мами. Наче ми не живемо окремо, а вона весь час тут. Спати лише додому йде. Навіть із дітьми не допомагає, це ж її онуки.

– А ось у цьому вона сумнівається. Тому і не допомагає, – раптом сказав Михайло.

– Що? І ти сумніваєшся?

– У нас ніколи не було в родині близнюків. Мама все вивчила. У вас були близнюки?

– Ні. І що?

– Значить, їхній батько не я.

– Значить, не ти? Та який же ти батько після цього! Я подаю на розлучення.

– Ну ти почекай. Нам добре разом. Нехай ростуть, але забезпечуй їх сама.

– І ще тебе забезпечувати? А може, ще й маму твою? Так, я ж вам винна за вашу доброту! Все, я подаю на розлучення.

– Ну й забирайся. Мама казала, що тобі лише чоловіки потрібні. Пригріли на свою голову.

– Пригріли?

Олена переїхала до своєї квартири. Подала на розлучення та аліменти. Тепер вона спокійно працювала, ніхто не заважав їй. Хлопчики ходили до садка. Михайло з дітьми не спілкувався. Він подав позов до суду, щоби не платити аліменти на чужих дітей. Мати його вмовила. Але виявилося, що діти його. Посварився з матір’ю, з Оленою хотів помиритися. Але Олена дозволила лише спілкування з дітьми. Аліменти платив, що назначили і жодної копійки більше.

Через три роки з’явилася колишня свекруха. Прийшла у вихідний.

– Внуків надумали побачити? – здивувалася Олена такому несподіваному візиту.

– Так. Ще в мене діло до тебе. І не одне, – раптом сказала свекруха.

– Ось як. Ну, давайте послухаю, – байдуже сказала Олена.

– Син у мене молодший Павло, пам’ятаєш? Ну так ось. Одружився він і дитина у них народилася, хлопчик.

– І що?

– Ми хочемо квартиру Михайла їм віддати. Михайло згоден.

– Я рада. А я тут причому? Куди ви хилите?

– Пробач Михайла, у вас же діти. Живіть дружно.

– Ні. Він нас зрадив.

– Він вам аліменти…

– Зачекайте! Аліменти згідно із законом.

– Ну гаразд, не хочеш так не хочеш. Але… – свекруха замислилась.

– Що але?

– У Павла хлопчик народився. А оскільки одяг хлопчикам ти на аліменти Михайла купуєш, то будь добра, коли вони виростуть із нього віддай нам. Я дивлюся вони в тебе добре одягнені.

– Одних аліментів на одяг їм не вистачить. Я ще й працюю, щоб нагодувати їх та одягнути красиво.

– Ось. А дружина у Павла у декреті. Де їм узяти все?

– Цікаві ви. Дали аліменти, а забрати хочете речами, – засміялася Олена.

– Так вони ж і так не потрібні будуть.

– Те, що не потрібно я продаю, а на ці гроші купую новий одяг. Тож нічого вам не буде. Ще питання? Якщо ні, прощайте. Я так зрозуміла, що ви приходили не до онуків.

Свекруха пішла. Тут їй не квартира сина. Та й невістка вже колишня. Але вона має нову, ось тільки чи довго вона витримає.

Plitkarka

Повернутись вверх