Головна - Історії жінок - Оксана пекла торт собі на День народження, коли до неї зайшла подруга Віра. – О, ти вже готуєшся? – усміхнулася Віра, побачивши коржі. – Так, вирішила Наполеон спекти. Віктор його дуже любить, – відповіла Оксана, наливаючи чай. – Доречі, про Віктора. Не знаю навіть, як тобі сказати, – зам’ялася Віра і зупинилася. – Та кажи вже? Щось сталося? – поквапила подругу Оксана. – Віктор твій, знайшов іншу! – раптом видала Віра. Оксана застигала, вона не могла повірити у почуте

Оксана пекла торт собі на День народження, коли до неї зайшла подруга Віра. – О, ти вже готуєшся? – усміхнулася Віра, побачивши коржі. – Так, вирішила Наполеон спекти. Віктор його дуже любить, – відповіла Оксана, наливаючи чай. – Доречі, про Віктора. Не знаю навіть, як тобі сказати, – зам’ялася Віра і зупинилася. – Та кажи вже? Щось сталося? – поквапила подругу Оксана. – Віктор твій, знайшов іншу! – раптом видала Віра. Оксана застигала, вона не могла повірити у почуте

Озираючись назад з висоти свого віку та досвіду прожитих років, Оксана впевнена, що перше кохання часто йде у минуле, і рідко, коли воно може знову повернутися. Не треба тягтися до минулого, не варто, тому що, хоч би яким воно було – щастям або не дуже, минуле у віці здасться іншим, не як у юності.

Перше кохання прийшло до Оксани не так, як вона представляла в мріях. Закінчивши школу в далекій глибинці – невеликому містечку, вона вступила до технікуму, і виявилася одна у незнайомому великому місті. Їй довелося винайняти квартиру, неподалік навчання, де жили ще троє дівчат. Вони вже старшокурсниці, зустрічалися з хлопцями і вечорами бігали на побачення, а потім довго обмінювалися своїми новинами, історіями. А Оксана скромно просиджувала вечори за книжками, конспектами. Читала романи, і наслухавшись дівчат, мріяла про свого принца.

Одна з дівчаток Віра взяла шефство над Оксаною:

– Ой, Оксанко, я теж така сама, як і ти приїхала з глибинки, перші півроку оглядалася, вчилася, а потім дівчата мене навчили, як жити, познайомили з хлопцями, і я навіть іноді заняття прогулювала. Нічого – озирнешся, обживешся, обтрешся, як кажуть.

Оксана слухала Віру, і думала, що заняття вона пропускати не буде, а в іншому життя підкаже. Якось увечері вона поверталася з читального залу, і проходячи повз компанію хлопців та дівчат у дворі, почула, що її хтось гукнув:

– Оксана, йди до нас, у нас тут весело.

Повернувши голову на голос, побачила дівчину зі своєї групи Олесю, вона місцева і мешкає в цьому будинку. Оксана підійшла, один із хлопців грав на гітарі, а дівчата, затамувавши подих слухали, як він співав. Гітару вона обожнювала, її старший брат теж грав на гітарі, вона прислухалася, присіла на лаву поруч з Олесею.

Хлопець, який грав на гітарі, знав безліч пісень, було весело, і вона теж підспівувала. Несподівано зловила на собі чийсь погляд. Поглядав на неї хлопець, що сидів навпроти, вона миттю ковзнула поглядом. Ні, не сподобався він їй, він зовсім не схожий на принца з її романів, який їй уявлявся високим і красивим, а тут сидів кремезний, невисокий на зріст хлопець. І зовсім не підходив під її зразок.

Іноді вона відчувала його погляд, намагалася не дивитися на нього, але все-таки зустрілася з ним поглядом і загубилася в його блакитних очах. Вони були, як вир, теплий і чарівний, він з такою пристрастю дивився на неї. Щось привабливе було в його погляді, і вже Оксана не могла звільнитися від цієї мани. Все закружляло, особливо закрутилося, коли він сказав:

– Давай познайомимося, я Вітя, – простягнув він руку.

У неї мало земля з-під ніг не пішла.

– Віктор – це ж моє улюблене чоловіче ім’я, Віктор, значить переможець! Невже це доля? А очі якісь надзвичайно добрі, і як дивиться на мене, по-особливому, а на щоках ямочки, коли посміхається… І взагалі, він весь якийсь спокійний і затишний чи що? – промайнуло миттю у неї в голові.

– Оксана, – простягаючи руку, скромно відповіла.

Ось так і прийшло до неї перше кохання. Тихо і спокійно, ніхто її не рятував ні від кого, не було буйних освідчень у коханні під вікнами та величезних букетів квітів. Можна сказати, жодної лірики. Але незвідане раніше почуття, тендітне і зворушливе в ній зростало, вона не знала, чим закінчиться їхній роман. Вона про це зовсім не думала.

Просто вечорами чекала на свого Вітю, і застигала, коли бачила, як він швидко наближається до неї, потім підхоплював її і кружляв. Оксана була переповнена щастям і ніжністю, в очах іскорки, сама пурхала, як метелик.

Віра швидко розібралася що до чого, дивлячись на неї:

– Так, Оаксано, бачу, що закохалася і хто він?

Вибір Оксани подружка не схвалила:

– Не подобається мені твій Віктор-переможець. Непоказний, і не високий, трохи вищий за тебе, простий якийсь. Гаразд, твоя справа, – махнула вона рукою.

– А мені подобається, – відповіла Оксана.

Але подруга все ж таки контролювала їхні стосунки. Вона бачила, як Віктор з обожненням дивиться на Оксану, вона бачила, і вже розуміла, що він добродушний і вихований, навіть допомагає Оксані у навчанні, креслить їй креслення. Віра намагалася недосвідчену в любовних справах Оксану направити на шлях «справжній», як вона висловлювалася, радила тримати його «під каблуком», і навіть іноді сваритися і показувати свій характер.

– А щоб знав твій Вітя своє місце, ти маєш тримати його в напрузі. Зате потім після сварки примирення буває ніжним, і таке інше…

Оксана кілька разів посварилася трохи за «сценарієм» подруги, але потім зрозуміла, що не хоче ображати Віктора, і вирішила вийти з-під впливу подруги, намагалася її не слухати і потроху віддалилася. Вірі це не подобалося.

А у Віктора з Оксаною стосунки розвивалися плавно та спокійно, він вже познайомив її зі своєю матір’ю, часто запрошував до себе у гості. Його матері Оксана сподобалася, і вони навіть потоваришували, вона хотіла бачити в ній свою невістку, але Оксані ще не було вісімнадцяти.

Віра спостерігала здалеку на ці відносини, вона заздрила їхньому коханню, бачила, як Віктор біг назустріч Оксані, у неї ж не виходили стосунки. Все якось швидко, швидкоплинно, і вона зрозуміла, що зустрічає не тих хлопців, які потрібні для життя, ось Віктор, на її думку, створений для сім’ї. Задалася метою будь-якими шляхами посварити закоханих.

Дня за три до дня народження Оксани чомусь Віктор не прийшов, хоча обіцяв, мали вирішити, де відзначити її вісімнадцятиріччя. А за день до її свята прийшла Віра та повідомила:

– Що подруго, не хотіла слухати мене? А Віктор твій знайшов іншу, тож не чекай, не прийде він. Та й взагалі він поїхав на тиждень зі своєю новою пасією до її батьків.

Оксана дивилася на Віру і не вірила:

– Не може бути. Щось мені не віриться, щоб Віктор так швидко знайшов іншу і вже виїхав із нею.

– Не вір, твоя справа, але Віктор до тебе більше не прийде.

Оксана була розгублена, думки плуталися, шукала вихід із ситуації. Не могла зрозуміти, чому він нічого їй не сказав, нічого не пояснив і не з’являється. Зрештою вирішила поїхати до його матері. Коли вийшла з автобуса та увійшла у двір його будинку, побачила компанію чоловіків, там був і Віктор. Він з подивом глянув на неї… і байдуже відвернувся. Вона стояла, як укопана, а він не підійшов. З усіх ніг кинулася з двору, кудись йшла, як дійшла до гуртожитку, вона не пам’ятала. У кімнаті плакала голосно і довго.

– Чому він так зі мною? Що я так зробила, що він мене проігнорував? Я забула про свою дівочу гордість, і сама вирушила до нього додому.

Переживала і сумувала довго, не хотілося нікого бачити, плакала, сподівалася, що якось вони помиряться. Минув деякий час, Віктор так і не прийшов, зате знайомі дівчата їй сказали, що він незабаром одружується. Тоді до Оксани остаточно дійшло, що сподіватися нема на що, він її залишив назавжди, єдине, що що не давало спокою, так це невизначеність:

– За що і чому він мене покинув, все було добре, і раптом…

Минуло літо, настала осінь, кінець вересня. Осінь стояла суха і тепла, в один із таких днів Оксана поверталася із занять, проходила повз ЗАГС, звідки випав шумний натовп. Оксана з цікавістю дивилася на гарну наречену, і раптом застигла, у білому платті з фатою на голові, йшла Віра і тримала під руку нареченого, ним виявився Віктор. Вона йшла назустріч, звернути нікуди не могла, зупинилася і зустрілася з ним очима. Віктор кивнув головою недбало, а їй стало важко стояти на ногах. Але відразу ж узявши себе в руки, мовчки пройшла повз веселий натовп.

Наближалося закінчення навчання, Оксана після захисту диплома вирішила повернутися до свого невеликого містечка. Тут її нічого не тримало. З Віктором якось таки зустрілася, вона зрозуміла, що він чекав її біля будинку, був «веселий», просив вибачення, тримаючи її за руки:

– Оксано, вибач мені, я все одно люблю тебе, а моє весілля – це помилка. Таке життя.

Оксана стояла, як кам’яна, стримувала себе, вона готова була кинутися в його обійми. Як хотілося їй притиснутись до нього, пробачити його, і забути про все, залишитися наодинці з ним. Але Віктор був чужим чоловіком. У голові крутилася одна думка:

– Не можна, не можна, любити чужого чоловіка, не можна руйнувати родину, не можна зустрічатися з одруженим.

Абияк відсторонилася від Віктора, нічого не сказавши, кинулася від нього. Через півтора року Оксана зустріла Романа у себе в місті, вийшла за нього заміж, їй хотілося якнайшвидше забути Віктора. Але любов до нього жила в її душі, міцно зайняла далекий куточок і сиділа там, час від часу нагадуючи.

Минали роки, Оксана з Романом живуть добре, два сини-двійнята, свій будинок. Роман дбайливий чоловік та батько. Діти дорослі, обидва студенти. Якось поїхали вони з чоловіком машиною до міста, повезли дітям продуктів, все-таки студенти, живуть у гуртожитку. Поки Роман спілкувався з хлопцями, Оксана зайшла до сусіднього супермаркету, купити торт, хотілося побалувати хлопців. Вже відходячи від каси з тортом, раптом зустрілася з Вірою. Ледве не зіткнулися, обидві одночасно впізнали один одного.

– Ой, Оксано, привіт. Яка ти стала красуня, а я ось бачиш нездужаю.

Ксенії не хотілося з нею розмовляти, але колишня «подружка», взявши її за руку, відвела набік, почала швидко говорити:

– Оксано, пробач мені, я переживаю, що мені Бог так віддячую, я хочу покаятися, вже не сподівалася тебе побачити, а тут такий випадок. Вибач мені, вибач за те, що я тоді зробила. Це я винна, що Віктор образився на тебе. Я йому наговорила, що чекаєш ти з служби іншого, а він так на розвагу. Багато я наговорила йому, очорнила тебе, тому він так одразу й відвернувся від тебе. Подобався він мені, дуже. Постаралася швидко завагітніти від нього, ось так і одружився зі мною він. У нас народилася донька, він хотів назвати Оксаною, але я була проти. Потім він почав гульбанити, безпробудно.

– Віро, навіщо ти все це вигадала? – щиро здивувалася Оксана.

– Навіщо, навіщо, та заздрила я тобі. Заздрила, як він тебе кохає. Як добре у вас все складається, любив він тебе. Я думала, що відверну його від тебе назавжди. Але мене він так не любив. Пішов він від мене, навіть не знаю, де він, поїхав кудись із міста давно. А мене спокою не дає мій вчинок. І раптом якось мене осяяло, у тому, чому я так нездужаю, в цьому винна я, це мені Бог віддячує за тебе. Пробач мені, будь ласка, вибач.

Вона трясла руку Оксану своєю худою рукою, а в очах була щирість. Оксана зрозуміла і відчула, що Віра щиро кається, щиро вибачається.

– Віра, це справи минулих років, і я давно вибачила тебе, зла на тебе не тримаю і ніколи не тримала. Що було те загуло. У мене все добре, чудовий чоловік та два сини. Живу в коханні та радості. Прощаю Віра, заспокойся та живи далі. Бажаю тобі здоров’я.

Вона звільнила свою руку і швидко вийшла із супермаркету з неприємним почуттям. Постоявши трохи на вулиці, віддихавшись, прийшовши в себе, пішла на перехід, там через дорогу у дворі інституту чекали її чоловік і улюблені сини.

Зараз вона згадує іноді цю зустріч із Вірою, не знає, як вона, що з нею. Це було давно. У Оксани господарський та дбайливий чоловік, вони зараз обоє на пенсії, сини часто привозять своїх дітей. Онуки – це найкраще, що є у житті бабусі Оксани та діда Романа. Все у них у житті добре.

А Віктор залишився в її душі назавжди, але зустрітися з ним їй не хотілося б, хай це незмінне залишиться в ній і до минулого вона не тягнеться.

Plitkarka

Повернутись вверх