Продукти, які не можна поєднувати в стравах

продукти-на-столі

Продукти, які ніколи не стануть ідеальною парою. Радимо відмовитися від ідеї поєднувати їх в одній страві.

Кулінарія – це багато творчості і трохи науки. Щоб готувати смачну і корисну їжу, необхідно не тільки мати пристрасть до гастрономічних експериментів, а й знати, як правильно поєднувати ті чи інші продукти.

Чому це важливо? Існують продукти, які гармонійно доповнюють один одного: в їх складі присутні речовини, які краще засвоюються саме разом. Але є і такі продукти, які не варто поєднувати один з одним. Вони перешкоджають хорошому засвоєнню поживних речовин, і навіть взаємно руйнують корисні вітаміни і мінерали.

Житній хліб + кава

Якщо ви не можете уявити свій сніданок без житнього хліба, то варто забути про каву. Доповніть ранкову трапезу зеленим чаєм. Він теж багатий на антиоксиданти, але при цьому його властивості все ж відрізняються. Так, зелений чай не перешкоджає всмоктуванню поживних речовин в організм людини, чого не скажеш про каву. Якщо ви хочете, щоб сніданок був дійсно корисним і смачним, відкладіть кофеїн до обіду.

Алкоголь + «Кока-кола»

Нерозумно і безглуздо розмішувати алкоголь з «Кока-колою». Причин цього кілька. По-перше, такий напій відразу стає калорійним. По-друге, організм людини швидше п’яніє від такого незвичайного міксу. І нарешті, вранці після такого ударного коктейлю вас чекає важке і суворе похмілля, яке змусить викреслити з життя цілий день.

Котлети + оливкова олія

Всюдисущі маркетологи втлумачили нам, що оливкова олія – ​​це панацея і ліки від усіх хвороб. Так, масло з оливи дійсно міститься в своєму складі нескінченну кількість корисних і поживних речовин, але і цей продукт можна зіпсувати, якщо вживати його неправильно.

Так, деякі господині, надивившись реклами, поспішили замінити рослинне масло на оливкове. Деякі без особливих роздумів смажать на ньому котлети, не підозрюючи, що високі температури вбивають користь оливкової олії і перетворюють його в джерело канцерогенів. Кращий спосіб приготувати корисні котлети – запекти їх або приготувати на пару.

Ківі + йогурт

Страждайте, любителі йогурту з яскравим зеленим фруктом! На жаль, йогурт і ківі не можна віднести до корисних гастрономічних сполучень, які гармонійно вписуються в концепцію правильного харчування. Так, звичайно, здається на перший погляд, але на ділі таке поєднання не приносить задоволення. У ківі містяться особливі речовини ензими, під дією яких молочний білок розкладається і стає гірким.

Сир + житній хліб

З ранковими бутербродами з сиром і житнім хлібом також доведеться попрощатися. Це поєднання не відноситься до категорії корисних, і лише зашкодить вашому організму. Секрет простий: хліб містить крохмал, а сир – білок. Ці речовини погано поєднуються разом.

Справа в тому, що крохмал і білок розщеплюють різні ферменти. Спершу організм приступить до перетравлювання білка, але крохмал в цей час неминуче почне розкладатися. Це може стати причиною розладів шлунково-кишкового тракту.

Омлет + шинка + сир

Класичний британський сніданок насправді не дуже-то і корисний. Це – справжнісінька холестеринових бомба, яку можуть представити в якості корисної і поживної страви лише на телеекрані.

У такому сніданку відразу 3 білка, які перетравлюються трохи по-різному. А в тому, що стосується процесів перетравлення їжі, наш організм досить педантичний і зовсім не багатозадачний. Якщо ви не хочете навантажити свій організм, то поєднуйте омлет з соковитими овочами.

Огірки + помідори

О жах! Найулюбленіше поєднання гурманів на ділі виявилося не таким вже корисним. Огірки і помідори краще не міксувати разом. На це є об’єктивні причини. По-перше, лужне середовище огірків ніяк не сполучається з кислим середовищем помідорів. Вони перетравлюються по-різному. Поки огірки розщеплюються, помідори починають бродити і викликають здуття живота і метеоризм. По-друге, у складі огірків присутній фермент, який розщеплює корисний вітамін С.

Сир + м’ясо

Сир і м’ясо часто стають інгредієнтами однієї страви. Вважається, що розплавлений сир надзвичайно здорово доповнює соковите м’ясо. Так, цей дует дійсно залишає найприємніші гастрономічні враження, але він навряд чи корисний. Для перетравлення рослинного і тваринного білка шлунку потрібно сік різної концентрації і кислотності.

Сметана + яйця

Сметана і яйця далекі від звання “ідеальна гастрономічна пара”. Намагайтеся не поєднувати жири з білками. Проблема полягає в тому, що жири, потрапляючи в організм, уповільнюють всі процеси, в тому числі і вироблення шлункового соку. А для перетравлення білкової їжі організму потрібно дуже багато ферментів і кислот, які просто перестають вироблятися через жирну їжу.

Гречка + молоко

Гречка і молоко – це поєднання родом з дитинства. Комусь воно дуже подобалося, а хтось, навпаки, залишався байдужим або негативно налаштованим по відношенню до цієї страви. Але поки ми були дітьми, ніхто і не здогадувався, що це поєднання продуктів не є оптимальним для здоров’я.

Молоко перетравлюється не в шлунку, а в тонкому кишечнику. Потрапляючи туди, воно обволікає їжу і без злого умислу перешкоджає всмоктуванню вітамінів і поживних речовин. Крім того, молоко багате кальцієм, який перешкоджає засвоєнню організмом заліза з гречки.

produkty-na-stoli

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *