Дуже вдалий час для огіркового розвантаження

дієтолог-ірина-кабасакал

Чому для нас є корисними розвантажувальні дні, і навіщо вони потрібні навіть тим людям, що не страждають від зайвої ваги, пояснює дієтолог.

Настав сезон відпусток, а разом з ним і стало питання переодягання у літні сукні. Тим, хто не почав готувати своє тіло до літа вчасно, зовсім не обов’язково виснажувати себе марними дієтами у панічних спробах схуднути на декілька ненависних кілограмів. Ми радимо глибоко вдихнути, видихнути і прочитати нашу статтю про користь розвантажувальних днів. Ірина Кабасакал вважає, що один розвантажувальний день на тиждень – чудова можливість позбутися зайвого.

Лікар-дієтолог стверджує, що практично кожному з її пацієнтів бажано проводити розвантажувальні дні хоча б раз на тиждень. При цьому вона говорить, що навіть для людей, які взагалі не страждають надмірною вагою, корисно практикувати такі дні. Організм буде вам вдячний за це.

Як виглядає розвантажувальний день?

Ви обираєте будь-який зручний для вас день і протягом цього дня харчуєтеся виключно однією стравою, невеликими порціями, але часто. Ніяких інших продуктів і ніяких перекусів. Неодмінна умова – пити декілька літрів води, в залежності від своїх параметрів.

Розрахувати оптимальну кількість води для себе ви можете, скориставшись онлайн-калькулятором споживання води або керуючись наступною формулою, де вага вашого тіла в кг дорівнює m. Отже, m/450х14. Дієтологи спираються на те, що протягом доби людині на кожні 450 г від ваги необхідно 14 г води.

Можна пити також трав’яні відвари, чаї з шипшиною. Звичайні чаї, зелений або чорний припустимі лише 1 раз на добу.

В чому користь розвантажувальних днів для організму?

Продукти, на основі яких проходять розвантажувальні дні, підібрані так, щоб внаслідок їх низької калорійності, організму доводилося витрачати енергії на їх перероблювання більше, ніж потрібно. А значить, крім того, що відкладені в клітинах жири спалюються самі по собі, прискорюється обмін речовин. А оскільки у цей день ви взагалі не вживаєте сіль, вся зайва рідина виводиться з тканин. Саме вона є причиною набряків, особливо у людей з надмірною вагою. Внаслідок швидкої прохідності кишківника виводиться так само й сміття та слиз, що скупчилися на його стінках, а ще шлаки і токсичні продукти їх розпаду.
Зазвичай мало хто з нас замислюється над правильністю свого харчування, і мало хто переймається проблемами травлення, поки не видно їх зовнішнього прояву. Ірина Кабасакал впевнена, що хоча б один день на тиждень повинен бути присвячений здоровому травленню.

Різновиди розвантажувальних днів.

Їх можна розділити на 4 групи: вуглеводні, білкові, жирові, білково-вуглеводні. Залежить від ваших особистих уподобань і досвіду в таких “моноднях”.

Вуглеводні розвантажувальні дні

Вуглеводи у великій кількості містяться в овочах, фруктах і різних кашах. Є з чого вибрати:
Яблучний дренаж. Тут все просто: близько 1,5 кіло яблук, які ви можете вживати як в свіжому вигляді, так і запеченими в духовці. Яблука чудово виводять токсини, шлаки та інше сміття з організму. Слід прислухатися до свого організму – людям з підвищеною кислотністю краще вибрати інший варіант розвантаження.

Наприклад, огірковий. Звичайно, краще всього налягати на огірки в літній час, коли овочі ростуть без допомоги шкідливих стимуляторів. Приблизно 1 – 1,5 кг огірків, які чудово втамовують спрагу, виводять зайву рідину з організму, а також відмінно впливають на тонус шкіри. Цілком або потерті на тертці, заправлені двома краплями лимонного соку, свіжі огірки залишають після себе на наступний день відчуття комфорту і легкості. “Ніякого побічного ефекту для шлунку та кишківника”, – каже дієтолог.

Як варіант вуглеводного розвантажувального дня, Ви можете так само влаштувати собі “день салатів” – міксуйте свої улюблені свіжі овочі або фрукти, за винятком бананів. До речі, дуже корисним буде салат “щітка”, названий так за свій очисний ефект – потерті на великій тертці сирі буряк і морква. Можна додати крапельку рослинної олії або лимонний сік.
Що стосується каш, то кращими тут будуть гречка, овес, дикий рис. Та краще поєднувати їх з білками. Наприклад, вівсяна каша (цільно-зернова), зварена на молоці. Або гречана, заправлена кефіром. Так рослинний білок краще засвоїться.

Білковий день.

Якщо перспектива провести день на вуглеводах Вас не надихає, можливо, вам сподобається білковий розвантажувальний день.
Нежирні види риби, вареної або приготованої на пару – 4-5 разів на день потрібно вживати невеликими порціями. Але пам’ятайте, що сіллю приправляти її не можна, тільки лимонним соком.

Якщо ви полюбляєте кефір – беріть близько 1,5 літрів з низьким відсотком жирності (до 1,5%). Чим більша Ваша вага, тим більше кефіру вам потрібно випити за день.
Сирний день так само рекомендований дієтологом. Розділіть кіло нежирного сиру на 5 або 6 порцій. Можна заправити його кисляком або кефіром.

День на жирах

Звучить дивно, але це правда. Жировий розвантажувальний день – це не літри соняшникової олії і не шматок сала. Це все той же білковий, але тільки без особливих обмежень у відсотках жирності. Наприклад, жирний сир з йогуртом. Відмінний варіант для новачків, для людей з рухливим способом життя, а також для тих, у кого настав ефект плато в схудненні – тобто вага стоїть на місці.

Коли треба розвантажуватися?

Ірина Кабасакал вважає, що розвантажувальні дні варто проводити не частіше і не рідше, ніж 1 раз на тиждень. Види “моноднів” краще всього чергувати, тому що саме так Ви визначите найбільш комфортний і ефективний для себе вид розвантаження. Прислухайтеся до своїх відчуттів, пам’ятайте, що розвантажувальний день – це не день голоду і страждань. Їжте тільки те, що любите. І вже через кілька місяців ви відчуєте приголомшливий ефект, як всередині, так і зовні.
Питань, пов’язаних зі схудненням дуже багато, їх неможливо вмістити в одній статті. Але у лікаря-дієтолога Ірини Кабасакал скоро вийде книга, в якій будуть описані рецепти дієтичних страв, а також буде наведено список страв для розвантажувальних днів.

 

ЗАЛИШИТИ КОМЕНТАР

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *